chambres d'hôtes l'Oustal
09130, Sieuras, Frankrijk | tél. 0033561605646 |

VLINDER- en INSECTENTUIN

Het je zorgen maken over de aantasting van de biodiversiteit is niet meer voorbehouden aan wetenschappers en milieuactivisten. Het is vandaag de dag een onderwerp dat ook regelmatig aan bod komt in de reguliere pers,  vaak zijn zorgelijke lijstjes over de afname van soorten flora en fauna de aanleiding. En zo ontkomt ook de politiek er niet aan om biodiversiteit op de agenda te zetten. 

Sinds 2017 is Nicolas Hulot in Frankrijk als minister verantwoordelijk voor het beleid mbt ecologie, de energietransitie, zoals vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs en de bescherming van de biodiversiteit. Toen volgens de laatste inventarisatie,  gepubliceerd in maart 2018 bekend werd dat er 30% minder vogels waren geteld, dat op Europees niveau 80% minder insecten zijn waargenomen  en diezelfde week bekend werd dat met het overlijden van het laatste mannetje Noord Afrikaanse grote witte neushoorn  de soort  uitsterft, hield Hulot een emotioneel betoog in de Assemblée Nationale. Zijn boodschap was  dat deze feiten hem niet zozeer vervulden met boosheid en hartzeer maar voor alles met schaamte omdat wij als mensheid hiervoor verantwoordelijk zijn en volksvertegenwoordigers in het bijzonder omdat ze de mogelijkheid hebben om dit daadwerkelijk te veranderen.  

Wij en velen in onze omgeving steunen Hulot in zijn missie. Natuurlijk kan dat via petities en druk uitoefenen via milieugroeperingen, zeker ook belangrijk, daarnaast hebben  we ervoor gekozen om ook zelf een zeer bescheiden bijdrage te leveren door een stukje van ons terrein zodanig in te richten dat het een optimaal leefgebied kan zijn voor allerlei insecten en ander klein spul zoals  egels en hagedissen. In het najaar zijn we gestart met het aanplanten van struiken en planten die essentieel zijn in het bestaan van vinders, bijen en overig vliegend kleinnood en Ruud heeft houtrillen gemaakt zodat het kruipend gedierte beschutting vindt. Binnenkort vullen we de vaste planten aan met bloemenzaaigoed dat ook bijdraagt aan het leefklimaat. Hopelijk lukt het de ongewenste groei binnen de perken te houden.