festival terre de couleurs
cathedrale de Mirepoix
grottes de Niaux
jeugdorkest Toulouse in Lezat sur Lèze
brons van Nadine Debay, Carla Bayle

De Montségur, gebouwd op een 1200 meter hoge rots en symbool van het verzet van de Katharen torent uit boven de uitlopers van de Pyreneeën.  Er bestaan verschillende interpretaties over de geloofsbeleving  van de Katharen.  Vaststaat dat aan het begin van de 13e eeuw paus Innocentius III opriep tot een kruistocht tegen de Katharen resulterend in de val van de Montségur in 1244, de hoofdzetel van het Katharisme,  waarbij de bewoners een afschuwelijke gewelddadige dood stierven.

Roquefixade was ook een toevluchtsoord voor Katharen. De ruïnes van het voormalige kasteel lijken wel rechtstreeks uit de rots gehouwen. In augustus is er in het kerkje van Roqefixade het muziekfestival  “Musica del temps passat” en wij hebben inmiddels de traditie om samen met onze gasten een concert te bezoeken. We beginnen de avond met een uitgebreide “pic-nic” aan de voet van het kasteel vanwaar we schitterend zicht hebben op de bergen om ons heen met de ondergaande zon om  vervolgens  te genieten  van de muziek.

Naar het oosten toe vindt u Mirepoix een middeleeuws stadje met vakwerkhuizen, een plein omgeven door een galerij van balken en een fraaie kerk. In augustus vindt hier altijd een vrolijk marionettenfestival plaats. www.MIMA-festival.com  In het dorpje Vals staat een eenvoudig rotskerkje uit de 11e eeuw met verrassend fraaie fresco’s.
Foix,  aan de rivier de Ariège,  is met zijn 10.000 inwoners de hoofdstad van het departement. Het in 1000 gebouwde kasteel kijkt neer op het stadje met zijn restaurantjes en winkeltjes.

Vanuit l’Oustal hebben we zicht op Carla Bayle  een lief middeleeuws stadje en woonplaats van Pierre Bayle, een protestantse schrijver en filosoof, vervolgd vanwege zijn geloof en daarom eind 17e eeuw gevlucht naar Rotterdam. De aanwezigheid van een protestants kerkje, een bord met “eeuwige vriendschap met Rotterdam” verwijst naar dit verleden.  
In de zomermaanden ontwaakt dit plaatsje uit zijn slaap en openen alle galerieën hun deuren, is er levende muziek op het plein en zijn er natuurlijk lekkere hapjes te verkrijgen.

Naar het zuidwesten toe vindt u Saint Lizier, met een middeleeuwse boven- en benedenstad. De Kathedraal heeft een mooie kloosterhof en is een etappe op een van de klassieke pelgrimsroutes naar Santiago.
Jaarlijks is Saint Lizier het decor voor een muziekfestival, in 2012 stond Claude Debussy centraal, in verband met zijn 150e geboortedag.  www.festivalsaintlizier.com
Een weekend in september vullen de straatjes van het stadje zich met “artisans”: meubelmakers, glasblazers, pottenbakkers, schilders, ontwerpers van kleding laten u graag hun werk zien.
Een maand later geeft Saint Lizier ruimte aan een biologische jaarmarkt.

Muziek speelt een belangrijke rol, getuige het grote aantal koren. In kleine kerkjes worden regelmatig concerten gegeven van een verrassend hoog niveau. Maar er zijn ook grotere festivals met uiteenlopende muziekstijlen.

Voor liefhebbers van wereldmuziek en een hippieachtige sfeer is het festival Terre de Couleurs in Daumazan.  Saint Ybars geeft podium aan Kumpania, een evenement waarin muziek en cultuur van de Balkan centraal staat.

Ook de prehistorie heeft haar sporen achtergelaten in de Ariège. De grotten van Niaux zijn zeer de moeite waard, na een wandeling door de grot komt u in de “salon” waar fraaie tekeningen van bizons,  paarden en gemzen bewaard zijn gebleven  www.niaux.net   Als u van Mas d’Azil naar Camarade rijdt, komt u door de grot van Mas d’Azil , een bijzondere gewaarwording om door een grot te rijden.  Uiteraard kunt u de grot ook bezoeken.
Het “Het Parc de la Préhistoire” is een bezoek waard, zeker voor kinderen. De bezoeker kan op een aantrekkelijke manier kennis maken met diverse aspecten van de prehistorie.

Op 45 minuten rijden van L’Oustal, staat u in het centrum van Toulouse, na Parijs de grootste studentenstad van Frankrijk.  Dus het spreekt voor zich dat naast de culturele bezienswaardigheden ”la ville rose” bruist van eethuisjes, cafés en terrassen. www.toulouse-tourisme.com

chambres d'hôtes l'Oustal
09130, Sieuras, Frankrijk | tél. 0033561605646 |