chambres d'hôtes l'Oustal
09130, Sieuras, Frankrijk | tél. 0033561605646 |

 

 

Natuurlijk is het niet altijd mooi weer in de Ariège, maar de temperatuur is gemiddeld wel 7 graden hoger dan in Nederland , de natuur ligt in het voorjaar zo’n 3 weken voor.

En elk seizoen heeft zijn eigen charme.

Het uitzicht is zonder twijfel het mooist in de wintermaanden. Het is dan vaak helder weer en vanuit l’Oustal kijken we dan naar de besneeuwde bergtoppen, een schitterend gezicht. De akkers zijn omgeploegd, maar het zijn niet alleen maar bruine landerijen die we zien. Het gezaaide graan loopt voor de winter alweer uit en geeft een groene gloed aan de velden, net als het koolzaad. Het verstilde landschap vraagt om erop uit te gaan en we wandelen dan ook graag in deze periode. En thuis wacht daar de houtkachel of op hoogtijdagen op het terras nog genieten van  de laagstaande zon.  Voor gasten die geen echte wintersportliefhebbers zijn, maar wel eens een dagje in de sneeuw willen doorbrengen, is een tochtje naar Ax les Thermes of Guzet Neige prima te doen vanaf l’Oustal. 

Het voorjaar zet vaak vroeg in, een Ariégeoise wijsheid zegt dat het in maart altijd 3 weken mooi weer is. Vaak klopt dat wel, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de temperatuur daarna soms nog aardig kan dalen. Rond ons huis staan oude kastanjebomen en die beginnen als eerste uit te lopen. In de hagen tussen de akkers staan veel  wilde pruimen en zodra we die mooie witte hagen zien weten dat het voorjaar nu echt is begonnen. Er komt weer activiteit op het land, de zonnebloemen worden ingezaaid, er worden weer plannen gemaakt voor de moestuin en de eerste zwaluwen worden weer gesignaleerd. Een mooie periode om te voet of per fiets de uitbottende bomen en struiken te bekijken. Langzaamaan gaat de temperatuur zich er weer voor lenen om ’s avonds buiten te eten.
En:  in april en mei de wilde asperges en weidekring paddenstoelen, in juni  verse cantharellen zo uit het  bos op je bord.  Zò voorjaar en zò lekker….

Als het graan gaat wuiven en het andere deel van de akkers geel kleurt van de zonnebloemen is het zomer. Het is de tijd om ’s ochtends actief te zijn, ‘s middags verkoeling te zoeken in het meer van Carla Bayle of siësta te houden in een van de hangmatten en ’s avonds te genieten van een heerlijke maaltijd op het terras en onderwijl  te zien hoe de “huisuil” haar kinderen van voedsel voorziet.
Het leven lijkt even te vertragen en we snoepen van de zongerijpte tomaten.  
September is een prima maand om de Pyreneeën  te bezoeken, in die tijd is het meestal stabiel weer in de bergen en er is nog geen sneeuw in aantocht.

In de herfst worden veel Ariégeois onrustig. Heeft het een dag substantieel geregend en is de temperatuur daarna hoog genoeg geweest? Want dit is de tijd van het jaar waarin de lekkerste wilde paddenstoelen te vinden zijn: cèpe de Bordeaux oftewel eekhoorntjesbrood en de vindplaatsen maak je volgens de traditie niet bekend. Ruud doet met heel veel plezier mee aan deze zoektocht en heeft inmiddels al eigen vindplaatsen.
Ik kijk graag iets hoger en geniet van de mooie herfstkleuren, gelijk een Indian Summer. De kachels gaan weer aan en je ruikt de geur van verbrand hout als je door de dorpjes loopt. De akkers worden klaargemaakt en de tarwe wordt gezaaid en we zien dat de eerste sneeuw is gevallen in de Pyreneeën.