De regio OccitanieOccitanie is de regio die op 1 januari 2016 is ontstaan door samenvoeging van de regio's Midi-Pyrenees en Languedoc-Roussilion. Het is daarmee qua oppervlakte de grootste regio van Frankrijk kent veel verschillende biotopen en daarmee een grote variatie aan diersoorten. In de regio zijn de afgelopen jaren meer dan 1500 soorten vlinders waargenomen waarvan 202 dagvlinders en 165 daarvan zijn gezien in het departement de Ariège. We zullen ze zeker niet allemaal te zien krijgen maar we hopen toch op een aantal mooie soorten als Apollovlinder, Rotsvlinder, Bergerebia of Roodstreephooibeestje in de bergen. In de lagere delen van de streek de Kleine- en de Blauwe ijsvogelvlinder, de Grote- en de Kleine weerschijnsvlinder, het fraaie Boszandoogje die binnen Europa sterk achteruit gaat, de verschillende soorten Witjes, Dambordjes, Blauwtjes en Luzernevlinders en niet te vergeten een aantal Libellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

dagaktieve nachtvlinders in de tuin van l'Oustal

 

 

 

Onderaan deze pagina vindt u een link naar de soortenlijsten van dagvlinders (en een enkele nachtvlinder) en libellen die in onze regio de afgelopen jaren zijn waargenomen. Deze lijsten hebben we kunnen samenstellen dankzij de inzet van de medewerkers en vrijwilligers van de Association Naturaliste AriègeDe stichting ANA houdt zich o.a. bezig met natuurbescherming en onderhoud van natuurgebieden. Daarnaast geven ze lezingen en cursussen aan de jeugd en zijn er bijna wekelijks excursies. (ANA) waarvan wij ook lid zijn. Tevens hebben we gebruik gemaakt van de website van CEN (Conservatiore d'Espace Naturels Midi Pyrenees) een belangrijke databank van alle voorkomende dagvlinders in de departementen om ons heen. Tijdens de week bezoeken we een aantal gebieden die nog niet eerder zijn geinventariseerd en beginnen we met een blanco lijst en kunnen zo een kleine bijdrage leveren aan de kennis over het klein vliegend beestenspul.

Tot slot bedanken we graag het fotografenduo 'Jarilizz' voor het in bruikleen geven van een aantal schitterende vlinder- en libellenfotos , afgelopen juni gemaakt op en rond l'Oustal.

 

 

Jarilizz

lepidopterasoortenlijst lepidoptera
Ariège

 

 

odonatasoortenlijst odonata
Ariège

 

 

 

 

 

Grote tanglibel
foto: Jarilizz

'Vlinders en zo'

Ariège - Franse Pyreneeën - juni 2021

 

  • vlinders in de Ariège