Vandaag is de 'officiële' aankomstdag maar enkele deelnemers zijn al een aantal dagen eerder gearriveerd en hebben de directe omgeving al flink afgestruind. Een omgeving die hen overigens niet onbekend was want ook tijdens de vlinderweek van 2018 waren ze present. Een mooi compliment.
Aan het begin van de avond bespreken we de invulling van de komende week en maken ruimte in het programma voor specifieke wensen. De weersvooruitzichten zijn 'goed', er wordt geen regen verwacht maar, zoals in heel Europa het geval, zijn de temperaturen hoger dan normaal en voor een aantal dagen wordt rond de 35 graden voorspeld: dat wordt veel drinken en snelle vlinders. Vanwege de warmte besluiten we meerdere dagen de bergen op te zoeken, de temperatuur is daar dan net iets aangenamer.

 

 

 

De eerste deelnemer klopt op de deur: Keizersmantel.

 

 

.37 graden Celsius..... vandaag naar Mijanes en Col de Pailheres.

We vertrekken vroeg en rijden via Col de Pailhères (2001mtr) naar lac de Nablous met aan de zuidkant nat  hoogveen waar Adderwortel volop aanwezig is. Adderwortel  is de waardplant voor Ringoogparelmoer maar ook voor Rode- en Blauwe vuurvlinder, samen met het Roodstreephooibeestje de doelsoorten van vandaag

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

Op Col de Pailhères maken we een eerste korte tussenstop om met een kop koffie en een croissant even naar de Marmotten te kijken die hier de berghelling bewonen. We zien er enkelen rondhuppelen en na een kwartiertje dalen we af richting Mijanes.  Halverwege de afdaling maken we een uitstapje op een veldje waar veel vlinders actief zijn en naast Hooibeestje en de Tweekleurige treffen we hier ook het Roodstreephooibeestje aan.  De twee laatste hebben diverse grassen als waardplant zoals  Boskortsteel, Kamgras en Zwenkgrassen.  Ook vinden we hier de eerste Ringoogparelmoer .

 

 

 

 


 

 


 

Barage de Noubals blijkt een graad of 5 koeler dan de lagere delen van de Ariège en bij een graad of 32 begeven we ons in het hoogveen.  De drassige plekken tussen de hoge pollen zorgen voor nog meer verkoeling als er hier en daar een natte voet wordt gehaald.

 

De vlinders zijn in flinke getale aanwezig en naast de soorten die we iedere dag tegen komen zoals Bruin zandoogje, Dambordje, Icarus- en Adonisblauwtje zien we tevens Rode vuurvlinder, Groentje, Woudparelmoer,  Ringoogparelmoer, Purperstreepparelmoer en Grote parelmoer. De Blauwe vuurvlinder,  waar we op hoopten, krijgen we helaas niet in het vizier. Wel nog diverse dikkopjes als  Bont- en Spiegeldikkopje

 

Naast de vele Adderwortel staat er ook veel Gevlekte orchis en Vleeskleurige orchis.

We lunchen aan het meer met een verkoelende bries, langs de waterrand zijn diverse vlinders op zoek naar mineralen en een Bruine kikker komt een kijkje nemen.
Op de weg terug stoppen we halverwege de col  en struinen nog langs rotswand vol Blauwtjes en een paar Gele oranjetipjes.

 

 

 We starten vandaag met een bezoek aan 'Fountescut' , een van de bronnen van Sieuras voor bewoners tot in de jaren 50 nog hun drinkwatervoorziening. Over een klein witje lopen de meningen uiteen en er wordt getwijfeld tussen Wedewitje en een Scheefbloemwitje dus mocht u als lezer van dit verslag uitsluitsel kunnen geven dan horen we dat graag. Wat dit laatste betreft heeft een een KNNV lid uitsluitsel
gegeven en dat we met een vrouwtje Klein geaderd witje te maken hebben, waarvoor dank Joost.

Er verschijnt  een Eikenpage die zich vervolgens direct weer 'uit de voeten' maakt en zich helaas niet meer laat zien. Een Westelijke parelmoervlinder en diverse Blauwtjes passeren waaronder het Boomblauwtje. De volle zon maakt dat de vlinders er flink op los vliegen en het harde licht maakt fotograferen nagenoeg onmogelijk. Na het rondje Fountescut keren we terug naar l'Oustal om daar van een heerlijke lunch te genieten.

 


's Middags wandelen we door Fournas, een klein bos dat nagenoeg aan l'Oustal grenst. Hier huist de Boszandoog die Ruud enkele dagen voor de vlinderweek nog heeft zien rondvliegen. De kans deze op de zelfde plek aan te treffen is niet gering aangezien deze vlinder zeer territoriaal is en 'indringers' worden snel verjaagd. De Boszandoog staat in Europa flink onder druk en begint zeldzaam te worden.  Het warme weer heeft misschien invloed op de activiteit van de Boszandoog want zij of hij laat zich deze middag niet zien, iets wat overigens later in de week ruimschoots wordt goed gemaakt.

 


De Kleine ijsvogelvlinder laat zich daarentegen nog wel even zien en dwarrelt een tijdje om ons heen voordat die vanaf een uitkijkpost ons in de gaetn houdt. In de dagen voorafgaand hebben we een klein paadje uitgesnoeid en het is even alsof we door een oerwoud banjeren. Een Keizersmantel  is op z'n hoede en bevindt zich vooral in de lucht. In het bos een Bruine  eikenpage (Satyrium ilicis) en bij het verlaten van het bos komen we langs een bramenhaag waar meerdere  Iepenpages op de bloemen zitten.

 

 


Twee reden om vanmiddag het riviertje de Lèze te bezoeken: het frisse water zal verkoeling geven en de tweede reden is de aanwezigheid van de vele Iberische bosbeekjuffers. We hebben 'watercrocks'  aangeschaft en vanuit het ondiepe water zijn de juffers die zich langs de waterkant bevinden goed te benaderen. Ook Boswitjes en enkele Staartblauwtjes en Zuidelijke staartblauwtjes en Zuidelijke )  zijn op zoek naar mineralen langs de waterkant. We gunnen ook onze hond Bommel wat verkoeling en die rent er lustig op los.  Langs de waterkant vliegt nog Spiegeldikkopje (Heteropterus morpheus) en Bont dikkopje (Carterocephalus palaemon). Tijgerblauwtje en Klein tijgerblauwtje zijn ook van de patij en in het gras bevinden zich vele Hoplia coerulea's, een bladsprietkever met een schitterende blauwe kleur.

 

 

 

 

 

 

Vandaag staat Mas d'Azil en omgeving op het programma,  we beginnen 's morgens met een wandeling achter Moulis, een boerderij met angorageiten, leveranciers van Mohairwol. Het is een droog rotsachtig kalkgrasland met veel struiken, eiken en open plekken. Een biotoop waar veel vlinders van houden, dus er vliegt veel. Witbandzandoog en Dambordjes zijn in grote getale aanwezig, Keizersmantel en Kleine ijsvogelvlinder laten ons vandaag ook niet in de steek. Het Geraniumblauwtje die normaal in de tuin van Moulis aanwezig is, houdt zich schuil. Adonisblauwtje, Dwergblauwtje en ook het Tweekleurig hooibeestje laat ons hier niet in de steek.

 

 


's Middags rijden we naar Lac de Mondely naar aanleiding van een tip van andere natuurminnende gasten op het logeeradres l'Oustal:  Weerschijnvlinders langs de waterrand. Omdat ook vandaag  de temperatuur boven de 30 graden uit stijgt maakt dat een waterrand met Weerschijnvlinders dubbel aantrekkelijk. Al bij het eerste zandbankje treffen we een 5-tal kleine Weerschijnvlinders aan die vocht en mineralen innemen en met hen nog een aantal Boomblauwtjes, Dwergblauwtjes en tweede generatie Landkaartjes. En daar blijft het niet bij, ook bij het strandje en het wandelpad langs het meer treffen we zowel de Kleine -  als de Grote weerschijnvlinder aan en ook Keizersmantel is ter plekke op zoek naar mineralen.

 

 

 

 

 


De Apollovlinder (Parnassius apollo)  is voor veel vlinderaars een van de meest tot de verbeelding sprekende vlinders en dat  is dan ook het doel van de dag . We gaan naar een dal in de bergen waar Apollo alsook de Zwarte apollo (Parnassius mnemosyne)  goed vertegenwoordigd zijn.  Net nadat we van de doorgaande weg af omhoog rijden, zien we de eerste Apollo al langs de helling zweven, ze zijn vroeg actief en omdat er in de berm nog meer vliegt, besluiten we een korte stop te maken om even langs de onverharde weg te struinen. Op de Wikke  controleert een Zilvervlek  of er nog iets te halen valt. De Apollo laat zich nog een paar keer zien maar het is al vroeg warm en even op een bloem plaatsnemen zit er niet in. We rijden door naar de parkeerplaats om vandaar een half uurtje door een bos omhoog te lopen. Een pittig klimmetje maar eenmaal het bos uit komen we in een prachtig dal met riviertje, weitjes,  hagen en wat veenachtige gebiedjes.

 

Het warme weer van de afgelopen weken heeft ook tot gevolg dat er een kleine bosbrand is ontstaan. De ter plekke aanwezige brandweer wijst een weggegooide sigarettenpeuk of BBQ als mogelijke oorzaak aan en na analyse van de situatie, het bovenliggend gedeelte is kaal rotslandschap, besluit de brandweer het vuur gecontroleerd uit te laten branden. We zijn op gepaste afstand, lopen geen gevaar en vlinderen verder.

 

ApollovlinderDit is wel een hele  fraaie vlinderplek en tijdens deze morgen zien we zeker een tiental  Apollo's die ook hier en daar kortstondig de bloemen bezoeken. We krijgen  allemaal de kans om ze te fotograferen  en meer dan dat, op deze hoogte vliegen ook nog veel andere soorten,  Oranjetipje en we zien soorten als Rode vuurvlinder,  Klaver- en Dwergblauwtje en dagactieve nachtvlinders als Metaalvlinder (Adscita statices)  en Boterbloempje. Ook Ringoog- en Purperstreepparelmoer en verschillende Erebia's laten zich zien.

We lunchen op een picknickplaats bij de parkeerplaats en rijden vervolgens  terug via Vallee d'Aston  voor de Zwarte apollo  (Parnassius mnemosyne) . We zien er tientallen vliegen maar waar de Apollo zich redelijk liet fotograferen laat de Zwarte apollo zich nagenoeg alleen maar in de vlucht bewonderen. Een enkeling krijgt er één voor de lens. Wel zijn er nog enkele Groot spikkeldikkopjes  (Pyrgus Alveus)   die zich te goed doen aan mineralen in de bedding van de beek en ook laat een mooie volwassen Lammergier zich nog bewonderen.

 

 

 

Op de laatste excursiedag vlinderen we bij Roquefixade en maken een wandeling rondom de Katharenruine, een overblijfsel uit begin 13e eeuw.

Naast de diverse soorten vlinders die we eerder deze  week al hebben  gezien gaan we op zoek naar het Tijmblauwtje maar worden we  vooral verrast door de aanwezigheid van de vele Boszandogen (Lopinga achine)  die we eerder in de week gemist hebben in het bos van Fournas.

 

 

 

 

Tijdens de wandeling komen we er zeker een tiental  tegen en enkelen laten zich uitgebreid fotograferen. Zoals gezegd zijn ze erg territoriaal en nemen ze telkens weer plaats op hun uitkijkpost. Het gedrag en biotoop is vergelijkbaar met dat van Bont zandoogje en Argusvlinder.

 

 

 

 

 

 

Net als met veel andere vlinders gaat de Boszandoog de laatste decennia sterk achteruit en is op veel paatsen zeldzaam geworden of geheel verdwenen. Open bossen met een grasrijke ondergroei is zijn biotoop.

 

 

De week is voorbij, ondanks de warmte, of misschien wel dankzij, hebben we bijna 60 verschillende soorten dagvlinders voorbij zien komen, nieuwe gebieden verkend en soorten gezien die we tijdens de vlinderweek van 2018 niet hebben waargenomen. Een soort als Rouwmantel zijn we dit jaar helaas niet tegen gekomen. Wellicht volgend jaar want dan staan er weer twee Vlinderweken gepland.

 

Meer informatie: praktische info

 

 

Soortenlijst vlinderweek juni 2019

Nederlandse benaming Latijnse benaming Franse benaming familie
Adonisblauwtje Polyommatus bellargus Argus (Azuré) bleu céleste Lycaenidae
Apollovlinder Parnassius apollo Apollon Papilionidae
Argusvlinder Lasiommata megera Mégère (Satyre) Nymphalidae
Atalanta Vanessa atalanta Vulcain Nymphalidae
Bloemenblauwtje Glaucopsyche alexis Azuré des cytises Lycaenidae
Bont dikkopje Carterocephalus palaemon Hespérie échiquier (Echiquier) Hesperiidae
Bont zandoogje Pararge aegeria Tircis Nymphalidae
Boomblauwtje Celastrina argiolus Azuré des nerpruns Lycaenidae
Bosparelmoervlinder Melitaea athalia Mélitée des mélampyres Nymphalidae
Boswitje Leptidea sinapis Piéride de la moutarde Pieridae
Boszandoog Lopinga achine Bacchante Nymphalidae
Bruin blauwtje Aricia agestis Collier de corail Lycaenidae
Bruin zandoogje Maniola jurtina Myrtil Nymphalidae
Bruine eikenpage Satyrium ilicis Thècle de l'yeuse Lycaenidae
Citroenvlinder Gonepteryx rhamni Citron Pieridae
Dagpauwoog Inachis io Paon du jour Nymphalidae
Dambordje Melanargia galathea Demi-deuil Nymphalidae
Distelvlinder Vanessa cardui Belle Dame Nymphalidae
Donkere erebia Erebia meolans Moiré des fétuques Nymphalidae
Dwergbauwtje Cupido minimus Argus frêle Lycaenidae
Eikenpage Neozephyrus quercus Thècle du chêne Lycaenidae
Geel oranjetipje Anthocharis euphenoides Aurore de Provence Pieridae
Gehakkelde aurelia Polygonia c-album Robert-le-diable (C-blanc) Nymphalidae
Groentje Callophrys rubi Argus vert Lycaenidae
Groot dikkopje Ochlodes sylvanus Sylvaine Hesperiidae
Groot geaderd witje Aporia crataegi Gazé Pieridae
Groot koolwitje Pieris brassicae Piéride du chou Pieridae
Grote parelmoer Argynnis aglaja Grand Nacré Nymphalidae
Grote Weerschijnsvlinder Apatura iris Grand Mars changeant Nymphalidae
Hooibeestje Coenonympha pamphilus Procris (Fadet commun) Nymphalidae
Icarusblauwtje Polyommatus icarus Azuré commun Lycaenidae
Iepenpage Satyrium w-album Thècle de l'orme Lycaenidae
Keizersmantel Argynnis paphia Tabac d'Espagne Nymphalidae
Kleine ijsvogelvlinder Limenitis camilla Petit Sylvain Nymphalidae
Klein tijgerblauwtje Leptotes pirithous Azuré de Lang Lycaenidae
Kleine parelmoer Issoria lathonia Petit Nacré Nymphalidae
Kleine vos Aglais urticae Petite Tortue Nymphalidae
Kleine weerschinvlinder Apatura ilia Petit Mars changeant Nymphalidae
Koevinkje Aphantopus hyperantus Tristan Nymphalidae
Landkaartje Araschnia levana Carte géographique Nymphalidae
Luzernevlinder Colias croceus Souci Pieridae
Oranjetipje Anthocharis cardamines Aurore Pieridae
Purperstreepparelmoer Brenthis ino Nacré de la sanguisorbe Nymphalidae
Ringoogparelmoer Boloria eunomia Nacré de la bistorte Nymphalidae
Rode vuurvlinder Lycaena hippothoe Cuivré écarlate Lycaenidae
Roodstreephooibeestje Coenonympha glycerion Fadet de la mélique Nymphalidae
Spiegeldikkopje Heteropterus morpheus Miroir Hesperiidae
Staartblauwtje Cupido argiades Azuré du trèfle Lycaenidae
Tijgerblauwtje Lampides boeticus Azuré porte-queue Lycaenidae
Tweekleurig hooibeestje Coenonympha arcania Céphale Nymphalidae
Voorjaarsspikkeldikkopje Pyrgus serratulae Hespérie de l'alchémille Hesperiidae
Westelijke parelmoervlinder Melitaea parthenoides Mélitée des scabieuses Nymphalidae
Witbandzandoog Brintesia circe Silène Nymphalidae
Woudparelmoervlinder Melitaea diamina Mélitée noirâtre Nymphalidae
Zilvervlek Boloria euphrosyne Grand Collier argenté Nymphalidae
Zuidelijke aardbeivlinder Pyrgus malvaeoides Hespéries de la mauve Hesperiidae
Zuidelijke luzernevlinder Colias alfacariensis Fluoré Pieridae
Zuidelijk staartblauwtje Cupido alcetas Azuré de la faucille Lycaenidae
Zwarte apollovlinder Parnassius mnemosyne Semi-Apollon Papilionidae

 

'Vlinders en zo'

Ariège - Franse Pyreneeën - juni / juli 2020

  • verslagen