Woensdag bezoeken we kort de markt van Mas d'Azil en nadat Ruud bij lokale producteurs de ingredienten voor de lunch heeft ingekocht gaan we op weg naar Cap de Pouech. Een wandeling over een bloemrijke weide langs een bosrand brengt ons bij een kleine drinkplaats en wie weet komen we hier de Viervlek (Libellula quadrimaculata) tegen. We treffen hier ook nog enkele orchideeën aan zoals de Gevlekte orchis en met een beetje geluk staan Vliegenorchis en Groene nachtorchis nog in bloei.

 

 

Cap de Pouech

 

 

Aan het einde van de ochtend gaan we terug naar het plaatsje en wandelen door de grot van Mas d'Azil naar onze lunchplek. Zittend onder de rotswand van de grot maken we een goede kans op Alpengierzwaluw en Rotszwaluwen die hier nestelen. Ook Waterspreeuw en Grote gele kwikstaart zijn druk met voedsel vergaren voor hun jongen.

Onze lunchplek staat vol met vlinderstruiken en het is duidelijk waar ze hun naam aan danken. Gehakkelde aurelia (Polygonia c-album), Adonisblauwtje (Polyommatus bellargus) en Dagpauwoog (Nymphalis io) zijn vaste bezoekers evenals de Koninginnepage (Papilio machaon).

Waterspreeuw juv.

 

 

 

Grote gele kwikstaart

 

Na de lunch rijden we via bloemrijk hagenlandschap van Campagne sur Arize richting Montfa. We maken hier een aantal stops om het landschap af te zoeken. Hier vliegt o.a. Bruine Eikenpage, Pruimenpage, Sleedoornpage, Boszandoog, verschillende soorten blauwtjes en Bosrankvlinder, een dagvliegende nachtvlinder. Dit is tevens het land van Geelgors en Grauwe klauwier en misschien zien we de Paarse aspergeorchis nog aan het eind van zijn bloeiperiode.

 

 

 

soortenlijst vlinders en libellen Mas d'Azil

 

 

soortenlijst Campagne sur Arize

'Vlinders en zo'

Ariège - Franse Pyreneeën - juni 2021

  • daginvulling