chambres d'hôtes l'Oustal
09130, Sieuras, Frankrijk | tél. 0033561605646 |

 

 

 

 

Vin d'orange

Een paar weken per jaar heeft mijn fruitverkoper op de markt “oranges amères”, bittere sinaasappels. Voor mij is dat het moment om het recept “vin d’orange” , een heerlijke aperitiefwijn, tevoorschijn te halen. Na zo’n 2 maanden  kan de wijn in de fles, een kleine 15 liter dit jaar. Uiteraard hebben we geproefd, “pas mal”!
Voor wie dit ook wil proeven: het recept. Waarschijnlijk moet je even geduld hebben, want volgens mijn informatie zijn bittere sinaasappels alleen in de winter verkrijgbaar, maar bij ons zit er nog voldoende in de fles.

8 bittere  en 5 zoete sinaasappels    
2 citroenen
10 mosterdglazen “eau de vie”
10 liter witte wijn of rosé
1 vanillestokje
2 nootmuskaat
1200 gram suiker

Snijdt de sinaasappels en de citroenen in 8 stukken en leg  ze in een grote afsluitbare emmer o.i.d. Voeg de wijn, de eau de vie, het vanillestokje en de nootmuskaat erbij. Laat dit minimaal 45 dagen trekken en roer zo nu en dan. Verwijder daarna  fruit, vanillestok en nootmuskaat en giet het door een fijne zeef bedekt met koffiefilterzakjes. Verwarm dan de vloeistof op een laag vuur onder toevoeging van 600 gram suiker per 5 liter. Zet het vuur uit als de suiker mooi is opgelost, laat afkoelen en giet in flessen zodanig dat de kurk goed in het vocht staat.

 

Echt heerlijk!