Het grondgebied van de Ariège kent zo'n 65 orchideeënsoorten . Het landschap in dit deel van Frankrijk is zeer gevarieerd, vlak waar de rivier de Ariège uitmondt in de Garonne, glooiende heuvels als opmaat naar de hoger gelegen gebieden uitkomend in de Pyreneeën. De diversiteit aan landschappen en de daarbij behorende bodemsoorten maakt dat een ruime varieteit aan orchideeën zich hier thuis voelt waarvan een aantal alleen in deze streek zijn te vinden.

Een wandeling vanaf uw verblijfadres maison d'hotes l'Oustal voert u langs weitjes met diverse soorten, in de bergen gaan we onder andere op zoek naar de Vlierorchis (Dactylorhiza sambucina), we bezoeken een van de twee groeigebieden in Frankrijk van de Neotinea conica en in de rotsachtige kalkgraslanden (Garrigue) van de Aude met bijzonderheden als Ophrys bombyliflora en Ophrys magniflora.

Ruud Garama heeft zeer ruime kennis van de vindplaatsen en neemt u mee naar de diverse biotopen. In de meiweek kunt u daarnaast een beroep doen op de deskundigheid van orchideeëenkenner Mark Meijrink. Mark leert u de orchideeën determineren en geeft uitleg over de verschillende orchideeënbiotopen die we tijdens deze week zullen bezoeken.

 

We organiseren twee orchideëenweken, half april en half mei.

 

© copyright beeldmateriaal Mark Meijrink

themaweek orchideeën

Ariège - Franse Pyreneeën - 2022