In het departement Ariège vinden we zo'n 65 orchideeënsoorten. Het landschap in dit deel van Frankrijk is zeer gevarieerd. Vlak, waar de rivier de Ariège uitmondt in de Garonne, glooiende heuvels als opmaat naar de hoger gelegen gebieden uitkomend in de Pyreneeën. Die diversiteit aan landschappen en de daarbij behorende verschillende bodemsoorten maakt dat een ruime variëteit aan orchideeën zich hier thuis voelt. Een aantal is dan ook alleen in deze streek te vinden.


Als we het grondgebied van de omliggende departementen Aude en Pyrénées Orientales meenemen, kunnen we zo'n 90 orchideeënsoorten onderscheiden. Om u een idee te geven: een wandeling vanaf maison d’hôtes l'Oustal voert u langs weitjes met diverse soorten zoals  als Snip-, Spinorchis en Bijenorchis,  vele Poppenorchissen, Aapjes- en Aangebrande orchis. Het landschapstype meer naar het oosten (garrigue) is droog en zeer kalkrijk.

 

We organiseren twee orchideëenweken, half april en half mei. De ervaring heeft geleerd dat we zowel in de april- als in de meiweek iets meer dan 40 soorten kunnen aantreffen.
In de aprilweek  bezoeken we een van de  zeldzame groeigebieden in Frankrijk van de Maskerorchis (Neotinea conica) en in de rotsachtige kalkgraslanden (Garrigue) van de Aude gaan we op zoek naar bijzonderheden als Ophrys bombyliflora, Spiegelorchis (O. speculum), Ophrys magniflora, Stippelorchis (Orchis provincialis) en de kleine Nonnetjesorchis (Neotinea maculata)
In de meiweek gaat de aandacht uit naar onder andere de Kleine keverorchis (Neottia cordata), Koraalwortel (Corallorhiza trifida) en  Vlierorchis (Dactylorhiza sambucina).

 

Nonnetjesorchis

 

Het is geweldig om al dat moois in de natuur te bewonderen, maar we realiseren ons ook dat we daarmee de natuur een beetje verstoren. We kiezen er daarom voor om met maximaal 7 liefhebbers op pad te gaan. Dat maakt ook dat gemakkelijk kan worden gestopt en dat rekening kan worden gehouden met individuele wensen.

 

Ruud Garama organiseert deze reizen sinds 2016, kent het gebied heel goed en heeft een zeer ruime kennis van de vindplaatsen. Naast het speuren op de grond is Ruud ook gepassioneerd vogelaar en richt hij zijn blik regelmatig omhoog op zoek naar vogels en ook vlinders hebben zeker zijn belangstelling.  Hij is tevens de chauffeur van het minibusje, die u naar alle mooie plekken brengt.

Ruud Garama

 

 

Voor 2023, de 10e en 11e editie, hebben we de opzet iets aangepast. De reisduur is met een dag verlengd,  van 7 dagen naar 8 dagen, om  meer tijd en rust te creëren in het programma en om minder kilometers te maken, verblijven we op twee locaties.

We beginnen en eindigen met 2 (of 3) dagen Loustal en omgeving en daar tussenin vertrekken we in de aprilweek naar Bugarach (Aude, garrigue) en in de meiweek naar Comus ( Ariège, berglandschap).

 

  Alle praktische informatie vindt u hier: INFO.

 

 

 

orchideeënreizen

Franse Pyreneeën - 2023