chambres d'hôtes l'Oustal
09130, Sieuras, Frankrijk | tél. 0033561605646 |
Brood van Simon
sneetje brood
sla van Sandrine
honing van Francois
honingraad

“REPAS DES PRODUCTEURS”

Het is heerlijk dat vrijwel al onze gasten van lekker eten houden. Als we onze tafelgenoten zien genieten van de maaltijd, geeft dat niet alleen voldoening, maar het is ook inspirerend. Met veel plezier ga je dan als kok weer op zoek naar nieuwe smaakcombinaties en andere bereidingswijzen.
In de loop van de jaren zijn we steeds kritischer geworden op de oorsprong van de ingrediënten, misschien vinden enkelen dat we daarin wat ver gaan, maar voor ons wordt het eigenlijk steeds belangrijker om verschillende redenen:

 • smaak:
  het vraagt weinig fantasie om te bedenken dat een krop sla die ’s morgens wordt geoogst en ’s avonds  op je bord ligt, knapperiger en smaakvoller is dan een krop die al 2 dagen onderweg is. Het meest sprekende voorbeeld is altijd weer de tomaat. Bij Sandrine, onze groenteboer op zo’n 3 km bij ons vandaan, groeien de tomaten in de volle zon en worden rijp geplukt, het eten van een tomaat wordt dan een feestje. Als je lokaal je groenten koopt kook je vanzelf “met de seizoenen”, want ook in Zuid-Frankrijk groeien er ’s winters geen tomaten.

 • dierenwelzijn:
  Naast het gelimiteerde gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen, is de regelgeving voor biologische boeren ook als het gaat om dierenwelzijn strikter dan voor niet biologische bedrijven. Bij Onno, een biologische “buurboer’ waar we onze melk en kaas kopen, staan de koeien buiten in de wei.  Dat geldt ook voor de geiten van Stephanie en Melanie, die naast verse geitenkaas ook leveranciers zijn van heerlijke “fromage blanc”. 
  Bill en Sophie zijn onze vleesleveranciers van het eerste uur. Hun Gascogne koeien brengen de zomermaanden door in de bergen onder toeziend oog van een herder.

 • milieu:
  men zegt dat de bijenstand een belangrijke indicator is voor het milieu. François en Christine, houden al jarenlang bijenvolken en merken dat ook hier het landschap verandert. Op weides die worden begraasd of gehooid, groeit en bloeit een diversiteit aan bloemen. Steeds meer wordt grasland gecultiveerd, maar bijen houden niet zo van monocultuur. Als op nieuwe akkers dan ook nog eens niet biologisch wordt geteeld, is het dubbel slecht nieuws voor de bijen. Vooralsnog zorgen ze voor heerlijke honing zoals acacia en kastanje.
  Simon zaait graan, oogst het, maalt het, bakt er verrukkelijk brood van en dat alles biologisch. Martine heeft een appelboomgaard in Camarade, plukt de appels, perst ze en bottelt de appelsap. We verkeren in de gelukkige omstandigheid dat veel producten om de hoek worden gemaakt vaak biologisch, weinig transport en dus prettig voor het  milieu.

 • economie:
  in onze omgeving is er een zeker evenwicht tussen producenten en consumenten en zo ontstaat er een kleinschalige lokale economie.
  En wat is er leuker dan zeer regelmatig contact te hebben met de makers van ons voedsel. 

Graag wilden wij onze leveranciers bedanken voor hun bijdrage aan onze maaltijden en hen laten proeven hoe wij hun producten verwerken. Daarom hebben wij hen uitgenodigd voor het  zondagmiddagmaal: het “repas des producteurs”. We hebben een bijzonder aangename middag met elkaar doorgebracht.