chambres d'hôtes l'Oustal
09130, Sieuras, Frankrijk | tél. 0033561605646 |

 l'Oustal herfst 2020,

 

 

 

Lieve vrienden van l'Oustal,

Zaterdag 26 september, de wolken trekken op en we zien sneeuw op de toppen van de Pyreneeën, zo vroeg in het jaar sneeuw kunnen we ons niet herinneren. Een paar dagen later voorspellen meteorologen eensgezind  een onbewolkte dag,  dan kan  een wandeling  niet uitblijven. 

 

De sneeuw is voor een deel alweer weg, maar als we wat hoger komen is het feest voor Bommel. Wij kunnen op de meeste plaatsen de sneeuw mijden, maar voor Bommel is daar geen enkele reden toe. Hoewel er nog wel wat vee staat her en der zien we dat de herders zich gereed maken om af te dalen naar het dal en hun bergweiden te verruilen voor een winterklus.  Ons doel is een meertje en we maken gebruik van de picknickbank  bij een fraaie hut, waar we genietend van uitzicht en zon onze boterhammen opeten. 

 

Het laatste weekend van september is traditiegetrouw het dorpsfeest, maar uiteraard is ook dat geannuleerd.  Gabi, een van onze buren, violist  in een Ierse folkband,  had een concert georganiseerd bij hen in de tuin en we waren zeker van plan om daar heen te gaan. Maar het weer was die dag zodanig slecht dat er van buiten optreden geen sprake kon zijn, dus was het verplaatst naar hun schuur en dat durfden we toch niet aan.

Het omgaan met COVID-19  is ingewikkeld. Tot eind september hebben we gasten ontvangen en natuurlijk hebben we met elkaar gegeten aan "Covid"brede tafels,  staan er overal flessen handgel,  omhelzen we niemand en geven we geen handen, maar als er mooie foto's te zien waren, titels van boeken werden uitgewisseld, wandelkaarten werden bekeken  werd echt niet altijd de geadviseerde afstand gehandhaafd.  Nu het aantal besmettingen weer oploopt en ook de Ariège de status "rood" heeft gekregen, doen we weer een stapje terug, terwijl er effectief op en rond l'Oustal niets is veranderd.  De reserveringen voor oktober zijn geannuleerd en dat begrijpen we goed, je bent ook niet in één stap van Nederland in Sieuras. Maar mocht er onverhoopt een nieuwe lock down komen,  weet dat jullie ( met enkelen)  welkom zijn op l'Oustal.
Voor Ruud waren het speciale weken, want als er een gast is die geïnteresseerd is in vogels en het prettig vindt om daarin een beetje te worden "gegidst" ,  wordt er niet geaarzeld.  Dus is Ruud enkele keren met Frans  op pad gegaan  naar plaatsen waar de migratie goed zou kunnen worden gezien en dat leverde vele mooie foto's op.  Als schrijver neem je de kans om een keuze te maken en omdat beide foto's een vorm van samenwerking laten zien zijn mijn favorieten zijn koe met koereigers en  Koereigers met witte postduiven in een gezamenlijke vlucht.


Uiteraard is er in deze tijd van het jaar ook nog een uitstapje gemaakt om het spel tussen hert en hindes  te zien en te horen in de bronstijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Natuurlijk is dit niet het orchideeënseizoen, maar  ruim 85   Herfstschroeforchissen op de weide vlakbij huis is toch een leuke ontdekking. Overigens komen de eerst rozetten van Bokken- en Purperorchis alweer op.

 

 

 

Tot slot, geheel tegen de gewoonte in  van "onze " kerkuilen,  heeft het paartje weer gezamenlijk de intrek genomen in de nestkast als een soort permanent onderkomen.  Misschien hebben ze vast voorgesorteerd op beperkende maatregelen en bewijzen ze zo dat ze tot een en hetzelfde huishouden behoren. 

 
   

  

Lieve groet,
Ena & Ruud.


De foto's  weerspiegelen het alledaagse leven open rond l'Oustal.

 

   

 

 

 

 

Impressie van vogelexcursies

 

 

Met dank aan Frans voor de vogelfoto's in dit verslag.