kookweken l'Oustal

2020 - 2021

 

  • koken op l'Oustal

Heerlijk en eerlijk eten

Een kookweek voor een ieder die van eerlijk en heerlijk eten houdt en het  leuk vindt om samen met anderen een smaakvolle maaltijd  te bereiden.  Wij eten gevarieerd, zowel vlees, vis, als groente maar ook tofu komt regelmatig op tafel en uiteraard kunnen we rekening houden met dieetwensen.  

Er wordt over de hele wereld lekker gekookt, het type gerechten dat we maken beperkt zich dan ook niet tot een speciale keuken maar laat zich het best omschrijven als wereldkeuken.

De ingrediënten

Groente speelt een belangrijke rol in de maaltijd en omdat we vrijwel uitsluitend koken met groente uit de streek, bepaalt het seizoen voor een belangrijk deel het menu. De groente kopen we rechtstreeks bij de boer, maar als het een goed paddenstoelenjaar is of als in het vroege voorjaar de wilde asperges  groeien, zullen die ook zeker worden gebruikt in de keuken.  Ruud is inmiddels een enthousiast en vaardig "wilde groente"- zoeker en vinder geworden en natuurlijk kunnen geïnteresseerden met hem mee op zo'n uitstapje.

Naast groente gaan we met vlees aan de slag. In het jachtseizoen kunnen we hert of wild zwijn bereiden, geboren en getogen in de Pyreneeën. We kunnen ook tijd inruimen om paté te maken of eendenborst te drogen en roken.  

Vis staat ook op het programma. Afhankelijk van de tijd van het  jaar, kunnen we forel uit de Ariège bereiden en hoewel we niet dicht bij de zee wonen, heeft de supermarkt in Lézat een zeer behoorlijk aanbod van verse vis, dus daar halen we zeevis.

De eerste dag maken we  yoghurt  en de muesli.

De maaltijd

's Avonds genieten we van ons werk. Als er op het laatste moment nog zaken zijn voor te bereiden, hoort dat er uiteraard ook bij, maar het wegwerken van de vaat na de maaltijd is de taak van Ruud en Ena evenals het organiseren van het ontbijt.

Het ontbijt staat 's morgens voor jullie klaar, de lunch regelen we gezamenlijk.

Geen maaltijd zonder inkopen dus we gaan een paar keer op pad. Afhankelijk van de gerechten die we die week maken, maken we ook tijd voor een wat uitgebreider bezoek aan de "producteur", die we dan 's avonds weer bij ons aan tafel treffen, om hen te laten proeven wat we hebben bereid met  hun product.  

De recepten van de gerechten die we klaarmaken, kunnen jullie uiteraard mee naar huis nemen.

 

nacht bij volle maan

chambres d'hôtes l'Oustal
09130, Sieuras
Frankrijk

www.loustal.eu
tel.: +33(0)561605646

Bemoedigd  door de uitspraak: "Wie kan lezen,  kan koken"  startte ik in 2005 met koken voor onze gasten en ik was blij als mijn inspanningen tot een smaakvol resultaat hadden geleid.

Geïnspireerd door onze omgeving, het gesprek met Fransen gaat nu eenmaal vaak over eten, gemotiveerd door onze gasten  die lekker eten zeer waarderen, heb ik in de loop van de tijd steeds meer plezier in het koken gekregen. Ik leerde dat  het gebruik van goede producten, zoveel mogelijk rechtstreeks gekocht bij de boer  en als het even kan biologisch, voor mij  een voorwaarde is om een (h)eerlijke maaltijd te bereiden.  Verser kan  niet en eerlijker  handel bestaat niet.

Regelmatig krijg ik de vraag of ik een kookcursus kan geven.  Een cursus vind ik nogal pretentieus, maar met veel plezier bied ik de mogelijkheid  om samen een aantal dagen te koken.