chambres d'hôtes l'Oustal
09130, Sieuras, Frankrijk | tél. 0033561605646 |
schuilhut

 

 

Met dank aan alle fotografen voor het gebruik van de foto's:

Rob Wareman
Henk zielstra
Niek Oele
Floor de Kreij
Sybren Welbedacht

Noël van der Linden

 

"Bij ons om de hoek" broeden is al jaren bijeneters. Hun broedplaats is een klein talud vlak langs een weggetje, maar wel op privéterrein. Gelukkig agrariërs die begrip hebben voor vogelliefhebbers, dus kon Ruud eind maart beginnen met het bouwen van een schuilhut niet ver van de broedkolonie. De eigenaren kunnen het initiatief wel waarderen maar zouden zelf voor geen goud een uurtje in het hutje doorbrengen. Daar denken een aantal van onze gasten heel anders over.

Via de website migraction volgen we de trek van de bijeneter en medio april verschijnen de eerste waarnemingen bij de grens van Spanje - Frankrijk.

In de aanvliegroute naar de broedplaatsen en in het verder lege weiland heeft Ruud een aantal zitstokken geplaatst waar de vogels graag gebruik van maken. De stokken staan op zo'n 8 meter van de schuilhut. Op 28 april ontvangen we een mailtje van boerin Therèse met de mededeling dat zij bijeneters op de stokken had zien zitten. Half mei: de tijd van de balts breekt aan: de mannetjes doen alles om hun jagerskwaliteiten aan de vrouwtjes te tonen door met grote regelmaat een heerlijke vette hommel aan te bieden. Begin juni begint de broedtijd en hoewel er nog wel gebruik wordt gemaakt van de stokken is het relatief rustig in vergelijk met eind mei en is het wachten tot de eieren zijn uitgebroed en de jongen van voedsel moeten worden voorzien. Vanaf half juni vliegen de ouders weer af en aan om het kroost groot te brengen en laten we de vogels met rust. Fotograferen heeft ook geen zin meer omdat de vogels meestal direct op het nest aanvliegen en daar hebben we vanuit de schuilhut geen zicht op. in de eerste week van juli is het al zo ver en vliegen de eerste jongen uit. Tweede week juli zijn alle nesten leeg. Nu op krachten komen en verzamelen want over een maand is het zo ver en vertrekken de bijeneters met honderden naar Afrika om daar de winter door te brengen.