blikken

kookweken l'Oustal

2019

  • paté

Paté maken

Paté staat regelmatig bij ons op het menu en vaak zijn gasten benieuwd naar de bereiding ervan.  Van de buren aan de ene kant leerden we paté maken van vlees, een buurvrouw aan de andere kant liet ons kennis maken met haar recept van groentepaté.
Beide recepten zijn inmiddels wat “doorontwikkeld” en elk jaar proberen we weer nieuwe smaken.

vlees

Op het platteland wordt volgens de traditie in de winter het varken  geslacht en verwerkt tot worst, paté en ham. In de winter kan het vlees drogen in de open lucht. Paté wordt echter gesteriliseerd, dus kan het hele jaar rond worden gemaakt.
We kopen direct bij een boer , vlees van een varken  dat buiten heeft geleefd en regelmatig een modderbad heeft genomen.  Een traditionele varkensboer die zijn beesten laat opgroeien zonder gebruik van antibiotica.
Paté maken betekent snijden van het vlees, het “draaien” van het vlees, het kruiden en eventuele andere toevoegingen zoals cranberry’s, armagnac, noten.

vegetarisch

Ook van groente kun je heerlijke paté maken dus in het najaar wordt dat een paté  van bijvoorbeeld pompoen, pastinaak, zoete aardappel, prei en kool.  Maar ook daaraan kunnen natuurlijk allerlei smaken worden toegevoegd in de vorm van kruiden, noten of kaas.

Na de bereiding  gaat de paté in blik, wordt “verzegeld” bij de plaatselijke boerenbond en gesteriliseerd. De paté is dan zeker een jaar houdbaar, sterker nog,  eigenlijk zou je hem pas na een jaar moeten proeven want hoe langer hij staat, hoe beter de smaak. 

 

Ginette en de ketels
pate morilles