29 januari,

Het uilenpaar lijkt hun relatie te verstevigen. Vrijwel elke nacht brengen ze gezamenlijk een tijdje door in de nestkast en hebben dan veel oog voor elkaar. Tekenen dat de twee plannen hebben om voor nageslacht te gaan zorgen. Op het moment dat ze ook overdag samen blijven en als het mannetje niet alleen zichzelf trakteert op een lekkere muis, maar ook het vrouwtje voorziet van eten, wordt het echt serieus.

Toevallig besteedt de Vogelscheurkalender deze week aandacht aan de uil en die wijsheden deel ik graag.  Zo leerden we dat uilen oorjagers zijn. Als je de kop ziet, de prachtige ogen,  een geïnteresseerde blik, zou je verwachten dat het oog hun belangrijkste jaaginstrument is.  Maar de vorm van de kop,  rond en een beetje hol , doet dienst als een soort trechter waardoor het geluid zeer geconcentreerd  de oren bereikt. Dat maakt dat een uil bijvoorbeeld het ritselen van muizen onder de sneeuw kan horen en dus zeer precies zijn prooi kan lokaliseren.

Nieuwe techniek maakt dat we tegenwoordig ook beelden buiten de kast kunnen maken,  dus kunnen we meegenieten van het aanvliegen. Het is nog een beetje oefenen voor de cameraman, maar de eerste beelden geven vertrouwen voor het vervolg.

Jaarlijks wordt in Frankrijk de “Nuit de la chouette” georganiseerd, de nacht van de uil. De Stichting die zich in ons departement bezighoudt met natuuronderzoek (l’ANA) heeft dit jaar l’Oustal uitgekozen  voor deze excursie. Naast een presentatie en natuurlijk live beelden van “onze” uil, maken we een avondwandeling op zoek naar bos- en steenuil.

chambres d'hôtes l'Oustal
09130, Sieuras, Frankrijk | tél. 0033561605646 |
contact | route