2 maart

Geopolitieke spanningen. We hebben al eerder kunnen zien dat een bosuil wat amok maakte in de omgeving van de uilenkast, maar afgelopen week zijn de schermutselingen fors toegenomen.  Bij toeval waren we ’s ochtends vroeg “live” getuige van een dermate heftige aanval van de bosuil dat we vreesden voor het leven van een van de kerkuilen. Gezien het gedrag van de andere kerkuil, deze leek steeds naar een bepaalde plek te kijken, meenden we dat er een uil gewond op de grond zou kunnen liggen. Om te voorkomen dat wij als mens nog eens een extra aanzet zouden geven tot verstoringen, besloten we pas te gaan kijken nadat het licht was geworden. Een goed besluit want net voor zonsopgang kwam uil nummer twee nog even zijn partner gedag zeggen alvorens hun wegen zich weer zouden scheiden tot zonsondergang.

Maar de aanvallen van de bosuil bleven ons bezighouden. De kerkuilen broeden hier al  8 jaar, bosuilen horen we in vrijwel alle seizoenen vlakbij ons huis. Kan het zijn dat er altijd al gedoe was tussen de twee uilenfamilies, maar dat we het nu voor het eerst zien omdat er ook beelden van buiten de kast worden gemaakt?  Is een bosuilenpaar zich in de buurt aan het installeren?  Ruud besloot op onderzoek uit te gaan en de inspectie begon met de kastanjebomen voor ons huis. Toen hij een ladder tegen de middelste kastanje zette om in een holte in de kruin van de boom te kunnen kijken, vloog een bosuil weg, opgeschrikt door het geluid van de ladder. Ruud kon in de holte in ieder geval 2 eieren waarnemen. Natuurlijk was het vervolgens spannend of de uil de moed zou hebben weer terug te keren op het nest. Gelet op de bosuilgeluiden die we de daaropvolgende nacht hoorden, lijkt het dat de uil de eieren weer bebroedt.
Dit uilenpaar heeft de boom recht voor kamer le Picou uitgekozen als nestplaats. Mogelijk dat we vanachter het raam in de schemer de uil kunnen zien uitvliegen, uiteraard  gaan we dat proberen.

Dit betekent dat twee uilenparen voor nageslacht willen zorgen op  35 meter van elkaar. Na ampel beraad hebben we besloten geen luchtsteun te geven en geen grondtroepen in te zetten.
Geen idee hoe het nabuurschap zich gaat ontwikkelen, we kunnen er alleen maar het beste van hopen.

chambres d'hôtes l'Oustal
09130, Sieuras, Frankrijk | tél. 0033561605646 |
contact | route