13 maart 2017

Onze nestkast voor de kerkuil is in 2016 niet gebruikt.  Natuurlijk hebben we ons afgevraagd wat de redenen daarvoor zouden kunnen zijn.  Hebben wij iets veranderd in de omgeving van de nestkast, lopen er teveel katten op het erf,  hebben de aanvallen van de bosuil het jaar daarvoor de kerkuil doen besluiten om het als een niet veilige plek te oormerken,  leeft  het uilenpaar niet meer of waren er onvoldoende  muizen.
In januari van dit jaar liet de bosuil weer luidkeels van zich horen en bracht ook een paar keer een  bezoekje aan de kerkuilenkast. Keek dan wat rond, stootte z’n kop en het echtpaar nam weer z’n intrek in de kastanje voor het huis, er wordt gebroed.
Het is al tegen half maart en eigenlijk tegen beter weten in schakelden we  een paar dagen geleden toch nog weer eens de camera in en keken we op de rug van een kerkuil.
Zijn het de uilen die daar eerder hebben gebroed of is het een nieuwe generatie? Het stel lijkt te moeten wennen aan de omgeving en alle geluiden die daarbij horen en ook de bosuil heeft zich al laten zien bij de nestkast, dus mogelijk zijn het nieuwe bewoners.
De vraag is of dit koppel zich voldoende veilig gaat voelen om op deze plek te gaan broeden. Vooralsnog brengt het mannetje dag en nacht door in de kast en komt het vrouwtje ’s  nachts regelmatig op bezoek. Het laat overigens geen twijfel dat het stel gek is op elkaar, maar het mannetje heeft nog wat te leren alvorens door te gaan voor de ideale minnaar!
chambres d'hôtes l'Oustal
09130, Sieuras, Frankrijk | tél. 0033561605646 |