26 april 2017

We hebben treurig nieuws, uit geen enkel ei zal een uil voortkomen.
Het liep allemaal zeer voorspoedig:  de vrouwelijke helft van het koppel hield als in trance de uiteindelijk 7 eieren warm en het mannetje vervulde met verve zijn taak als jager en bracht elke nacht een indrukwekkende hoeveelheid voedsel.  Alles wees erop dat het een succesvol broedsel zou worden en op 26 april zou het eerste jong uit het ei moeten komen.
Toen we op die ochtend keken naar het live beeld in de nestkast zagen we overal eierschalen liggen. De beelden van de nacht terugkijkend leerde dat een marter de kast had bezocht en zich tegoed had gedaan aan in ieder geval 5 uileneieren. Als het vrouwtje, na een lekkere schranspartij als we het de marter vragen en de slachtpartij uit het gezichtspunt van de uilenfamilie, terugkeert in de kast durven we haar blik te interpreteren als een  van stomme verbazing en treurigheid.  Ze gaat weer naar de plek waar ze zat te broeden, vindt daar nog 2 eieren die de marter daar heeft begraven waarschijnlijk voor de voorraadkast en doet even een poging een eierschaal weer terug te rollen naar de broedplek. Ze gaat een tijdje weer op de eieren zitten, maar lijkt na verloop van tijd te constateren dat er geen leven meer inzit en stopt met broeden.
Dat is de natuur hoorden we overal. Zeker, maar onze solidariteit lag toch nadrukkelijk bij de uil en overvallen worden in je eigen huis is toch gewoon een brute daad. En wie is eigenlijk de natuurlijke vijand van de marter, zijn wij dat niet? Dus nadat we van de schrik waren bekomen, maakten we een aanvalsplan om in ieder geval een volgende inval van de marter te voorkomen, die laatste 2 eieren waren hem echt niet gegund.   ’s Avonds zijn gladde panelen rondom de nestkast bevestigd, waar een marter zich niet aan vast kan houden en hebben besloten de koude eieren uit het nest te halen. De nacht na uitvoering van de werkzaamheden heeft het uilenpaar weer regelmatig de nestkast bezocht, maar overdag bleef de kast leeg. Dit was overigens ook zo in het begin van de relatie, dus heel voorzichtig hopen we dat we dit gedrag kunnen uitleggen als:  we proberen het gewoon nog een keer.

 

chambres d'hôtes l'Oustal
09130, Sieuras, Frankrijk | tél. 0033561605646 |